Grimståhl & Brun

Följ vår vardag genom utmaningar och framgångar. Vi delar med oss av lärdomar, spaningar och inspiration kring företagande och kommunikation. Vi är Johanna Grimståhl och Therése Brun.

Blogg

Modeller runt frukostbord

Akenberg. För att vi älskar svenskt mode.

Att både Grimståhl och jag är intresserade av mode är kanske ingen överraskning. Därför pirrar det ju till lite extra att krydda till uppdragen på byrån med lite hard core fashion. Att sedan få möjligheten att göra det med ett företag som satsar på hållbart mode och ansvarsfull design gör att vi bara måste berätta om det här.

Akenberg är ett svenskt modehus som för några veckor sedan lanserade sin första premiumkollektion handgjorda solglasögon. SS19-kollektionen består av 18 olika bågar som alla är handgjorda i begränsad upplaga. Materialet är ett av cellulosaacetat i toppkvalitet och inspirationen kommer från den spektakulära svenska naturen. Modellerna är unisex och utrustade med Carl Zeiss-linser med komplett UV3-skydd. 

Photo shoot på Akenberg

I vårt uppdrag har vi tagit fram varumärkesdesignen, roddat en photoshoot av första kollektionen, agerar kommunikationsrådgivare och gör plan och action för företagets sociala medier.  
 
Bakom framtagandet av Akenbergs produkter finns omtanke i form av noggrant utvalda material och produktionssätt. Deras ideologi är att undvika massproduktion för att i stället skapa limiterade, unika och hållbart producerade solglasögon som har sin givna plats i var mans och kvinnas garderob. Produktionen sker för hand i Grekland och de snyggt designade fodralen i renskinn tillverkas i  Sattajärvi. Företaget värnar om människorna bakom produktionen och samtliga producenter och samarbetspartners är familjeägda företag som drivit sina verksamheter i generationer. Som en av ägarna till Akenberg, Jenny Olsson, säger: "Ett par solglasögon från Akenberg är därmed inte bara en investering i sig själv utan också en hyllning till hantverket från människorna bakom produktionen." 

Tärendö i en av mina favoritfärger

När modebranschens miljöpåverkan är hetare samtalsämne än någonsin behövs röster från företag som tar ansvar. Och man vet att det är på riktigt, när företagets grundare, Annkathrin Lundqvist, som grundade bolaget (då klädkollektioner) har arbetat med hållbart mode innan uttrycket var etablerat i Sverige. Hon hade sin första ekologiska kollektion på plats när H&M bara hade skissat på det och när stora massan pratade ekologiskt skapade hon sina kreationer av gamla brandslangar och pet-flaskor. En visionär inom hållbarhet. Så du förstår ju hur inspirerade både vi och övriga superstjärnor på Meramedia är av detta uppdrag. Nu ska vi bara se till att Akenberg får massor med ljus på sig. Både bokstavligt och bildligt. / Brun

Foto: Daniel Holmgren

Krönika.jpg

Vägen framåt är upp till oss

Har du funderat över varför det går så bra för oss i Luleå? Om du har svårt att förklara framgångarna kanske du inte är med och skapar dem. Då vill jag härmed bjuda in dig att fundera över vad du kan göra.

Det finns olika utmaningar och möjligheter med att bedriva företag beroende på vart du finns. I mitt ledarskap har jag valt att fokusera på det som är positivt med att leva och verka i en mindre stad. Visserligen i tillväxt och till synes väldigt motståndskraftigt mot konjunktursvängningar. Men ändå. Den starkaste fördelen är närheten till beslut och nya samarbeten. Den öppna dialog som förs mellan näringsliv, universitet och politiken skapar unika möjligheter. Vi har samma mål och utmaningar – och vi vet att vi kommer snabbast framåt tillsammans.

Samma grundidé ligger bakom vårt företags tillväxt: korta beslutsvägar, ett gemensamt ansvar och en öppenhet för nya idéer och möjligheter. En av de största utmaningarna för oss ligger i att locka nya talanger, både att stanna i regionen och att flytta hit. Vår lösning har blivit att lyssna på magkänslan och ta chansen att anställa talanger när vi hittar dem, även om vi inte direkt ser behovet vid det tillfället. Det har varit en lönsam strategi då smarta människor alltid attraherar nya affärer. Hos oss har de fått vara med och påverka vår och sin egen utveckling, precis som vi konstant arbetar för att påverka platsens utveckling.

Min övertygelse är att vägen framåt sker genom konstant omvärldsbevakning och analys av hur förändringar påverkar förutsättningarna. Det är givetvis viktigt att se sig om i världen och följa med i trender. Men det är också minst lika viktigt att titta på den lokala och regionala marknaden om man vill vara med och påverka. Inom vilka områden har vi de bästa förutsättningarna? Vart finns det tomrum där vi kan vara med och bidra för att se till att inte bara vår egen konkurrenskraft, utan också Luleås ökar? Vi har flera gånger skapat idéer och mötesplatser som fått liv med hjälp av framsynta partners. Vårt senaste initiativ med en akademi för kompetenshöjning är bara ett sätt att skapa möjligheter lokalt. Personligen är jag övertygad om att det är bra att se sig om i världen, bo på en annan plats och få perspektiv. Men när tankarna börjar vandra mot ett liv utan långa pendlingar ska det kännas spännande att flytta till Luleå. Kanske till och med kittlande. Och vem ska skapa ett sådant klimat åt oss om vi inte väljer att göra det själva?

Den frågan du borde ställa dig är därför inte vad Luleå kan göra för dig, utan vad du kan göra för Luleå. / Grimståhl

Krönikan är även publicerad i Norrbottens Affärer, 2018-12-22


5H4C9060.jpg

Att utmana sin affärsmodell

För ett tag sedan fick jag frågan om jag kunde gästa Innovationsdagen och berätta om hur vi på Meramedia utmanar vår affärsmodell. För det första är alltid mitt svar självklart på den frågan, för det är verkligen en ära när andra tycker att det vi gjort (och gör) är ett bra exempel att lyfta fram. För det andra såg jag ut som ett frågetecken när jag fick frågan.
Utmana vår affärsmodell? Vem? Vi? Hur tänkte ni nu? Jag förstod ingenting. Men, ett samtal senare så klarnade det hur bilden utifrån ser ut och ja, det är ju faktiskt precis vad vi gör. För som ni vet, på en kommunikationsbyrå består kärnaffären oftast av att sälja sin tid timme för timme och att skala upp det på ett dygn som bara innehåller 24 timmar är tufft. Man måste hitta andra sätt, vilket var precis vad vi gjorde för ett par år sedan. Eller egentligen började allt med Happybooking. Bokningssystemet som vi utvecklade under ett par år och idag är vårt dotterbolag. Strax efter det skapade vi mässan Fair: Living, tätt följd av nästa mötesplats och succén Södra strand. Båda två med en helt annan affärsmodell än ett pris som är baserat på en timtaxa. Här sålde vi idéer och koncept!

Precis på det sättet jobbar vi på Meramedia. Vi är vår egen testbädd. Vi skapar nya idéer, projekt och koncept på löpande band. Både för andra men även för oss själva. Sen 1,5 år tillbaka har vi hunnit bygga en mötesvåning och tidigare under hösten hade Meramedia Akademi premiär. För precis som vi saknade en snygg mässa av hög nationell klass och en strand mitt i stan så saknade vi en riktigt schysst mötesvåning och inspirerande kurser på hemmaplan.

Och vet ni vad jag är mest stolt över? Att nya affärsidéer kan komma från alla håll inom företaget. Jag tror, och hoppas, att det är resultatet av det arbete vi lägger ner på en inkluderande kultur där alla får ta plats. 

Tack LTU Business för att jag fick vara en del av ert program tillsammans med alla kloka forskare. Och även om jag gillar titeln ”Att utmana sin affärsmodell” gillar jag vårt sätt att se på saken allra bäst (tillika ett favvo-uttryck) – Fail fast forward! När omvärlden förändras i en rasande takt gäller det att vara på tårna och testa, testa, testa. För man kan ju alltid ångra sig om något blir tokigt, det vore värre än att inte testa alls. / Grimståhl

Kloka samtal

På Meramedia jobbar och lever vi i en testmiljö. Vi utmanar oss själva, våra kunder och omvärlden. Vi sitter på mycket kunskap men kanske inte alla svar. För vem gör det? Men vi testar oss fram, känner oss för, tar modiga beslut och justerar efter vägens gång. För mig som ledare och chef gäller samma sak i mitt sätt att leda företaget framåt. Jag har precis genomfört medarbetarsamtal med nästan hela gänget. 16 kloka personer som delat med sig av sina tankar och jag skulle ljuga om jag sa att det inte varit krävande samtal. En dryg timme per person där det gäller att vara förberedd, ytterst närvarande och coachande under samtalet.

Men oavsett hur krävande samtalen är så ger de mig som ledare och företaget ovärderlig information och ny energi för att leda varje person vidare, mot deras individuella mål och önskningar. Detta kanske speglar av sig kring hur jag själv är som person. Jag vill vidare, vidare och vidare. Aldrig nöjd. Precis det vill vi kunna erbjuda våra kollegor. Här stannar vi aldrig av och det finns massor av möjligheter för den som vill utmana sig själv. För att medarbetarsamtalen inte ska bli något dött dokument som dammas av en gång per år ses vi oftare än så. Redan i januari följer vi upp alla tankar och ser till att vi är igång med de punkter vi lovade varandra att ta action på. Vi står aldrig still.

Gissa vad som är en av de läskigaste frågorna att ställa som chef? Jo, frågan som handlar om feedback på ens eget ledarskap. Men ack så viktig fråga. För självklart vill jag också veta vad jag ska börja med, sluta med eller fortsätta att göra. Och gissa vad som är en av de mest uppskattade sakerna med Meramedia som arbetsplats? En levande test- och labmiljö som utmanar, så klart. / Grimståhl

IMG_1492.jpg

Fjällresa med kollegorna

Det är något visst med hösten. En nystart på ett vis som jag inte ens känner vid ett nytt år. Luften är klarare, kroppen har vilat, själen är laddad. Så även i år. På Meramedia unnar vi oss en resa en gång per år. I fjol valde vi Mallorca. Vi hyrde ett hus så stort så att det rymde alla, vi poolbadade, lagade middagar och provade den lokala sangria. I år blev temat något annat. Den här gången packade vi ryggsäcken, vandringskängorna och peppade oss med mantrat aldrig sur på tur, eller hur man nu brukar säga.

Meramedia fjällvandring

I ett sällskap på 23 personer så är det klart att just fjällen inte står på allas bucket list, men jag tror att de flesta fick med sig något väldigt fint. En rejäl vardagspaus i en miljö som är så vacker så att den varken går att beskriva eller fånga på bild (även om Victor gjort ett bra jobb på dessa bilder). Det händer nämligen något när man är utanför stadens brus, när man har tvättat av all makeup och när man ses över en trerätters i bara understället. Det är ett lager som har skalats av, och plötsligt blir samtalen en smula djupare. Har du inte provat den svenska fjällen förr så är det dags nu. Det är egentligen bara att boka.

Och det är väl så att omväxling förnöjer. När kollegorna själva fick komma med förslag och rösta så var det tydligt var nästa byråresa går, till Island. Kveðja! /Brun

Foto: Victor Åström / Meramedia

 

white-braided_back-1-650x650.jpg

Det finns möten

Ibland blir man extra inspirerad. Idag var en sån dag. Grimståhl och jag har spenderat två dagar i huvudstaden för att hinna träffa uppdragsgivare, ha nya möten och hinna prata. Det där sista, att hinna prata, kan tyckas anmärkningsvärt eftersom vi spenderar vardagen på samma företag. Men sanningen är den att det är ett pussel att få ihop våra kalendrar för annat än korta beslutsmöten. Den här tiden för att vara visionär och sätta långsiktiga planer önskar vi båda att det fanns mer för. Men du vet, vardagen kommer emellan. Vi slogs därför att hur mycket värt en flygresa från Luleå till Stockholm kan vara värt. Prata ostört i 65 minuter. Det kan ske stordåd. Åtminstone hann vi dra upp planerna för vilka dåd som ska ske. Bara en sån sak.

Tillbaka till det där med möten. Vi träffade bland andra Madeleine Forssell, grundaren till svenska Demadly som designar och producerar badkläder av hög kvalitet och med väldigt fin design. Hon berättade om sin resa och sin syn på mode, hållbarhet och vikten av att vara glocal. Och om inspirationen från Norrland, som tagit henne ända dit hon är idag. Dessutom är hennes produkter älskvärda. Kolla bara in den här flätade skönheten (bilden är lånad från demadly.com). / Brun

 

443A8643.jpg (1)

En sån Superkväll!

Helt plötsligt hade det gått två år sedan vi bjöd in våra kloka kunder, samarbetspartners och jobbkompisar till en riktig Superkväll på Meramedia. Men i fredags var det dags igen. Och vilken kväll det blev! Det grillades random chorizos, dracks rödvin och små tarte au citron stod för kvällens söta.

 

Vår kloka kollega Therese Sidevärn levererade kvällens klokskaper tillsammans med Annkatrin Lundqvist från Arctic Trend med en lektion kring hur olika miljöer påverkar oss. Byråchef-Julia har styrt och ställt med kollegorna för att få allt från koncept, meny, underhållning och specialbakade korvbröd att gå ihop. Lagarbetet för att leverera en Superkväll var en vacker syn att beskåda. Det fixades ostbrickor, limmades miniskyltar, baren stylades och det knöts flugor åt varandra. För att inte tala om alla moves på dansgolvet. Kanske var det just dansstegen som lockade tillbaka kvällens artist Anna Bergendahl när mörkret smugit sig på?Tack världens bästa super crew för att ni är ni! Och tack alla härliga gäster för att ni vill hänga med oss. Fler bilder från kvällen hittar ni på vår Facebooksida. / Grimståhl & Brun

Skärgård.jpg

Halvvägs semester, halvvägs 2018

Vilken sommar 2018 bjussar på! Magiska morgnar, dagar, kvällar och nätter. Kanske just därför jag maxar mina dygn och inte tar mig tid att sova mer än vad jag precis behöver. Hittills har varje dag startat kring 07-ish med ett träningspass (tänk om detta kunde vara verklighet årets övriga 48 veckor) för att sedan övergå till att få ihop hela familjens packning, kylbag, insmörjning och allt som behövs för långa dagar på en strand.
Sommaren inleddes med en vecka i Spanien, en slags kick off till semestern och en resa som gör att jag faktiskt måste checka ut ett visst datum och göra jobbet till prio 2 för ett tag. Väl hemma med pulsen på rätt nivå har dagarna, och nätterna, spenderats i Luleås underbart vackra skärgård. Vedeldad bastu, midnattssolen, fina stränder och alldeles för många glassar har kantat mina dagar. Och det ser ut att bli många fler innan det är dags att fokusera på världens roligaste jobb igen.

Ja, så är det! Nu är vi halvvägs in i 2018 och har en minst sagt spännande höst framför oss. Nya kollegor, nya uppdrag och Meramedia Akademi gör entré. Bland mycket annat. Framöver, när jobbhjärnan är på igen, ska jag berätta om vår rekryteringsprocess. En lite annorlunda process för att försäkra oss om att vi hittar den absolut starkast lysande stjärnan till vårt super crew. Åh, nu började jag längta till kontoret igen. Sicken tur att blommorna snart måste vattnas. / Grimståhl

IMG_5947_rot.JPG

Nu: Gällivare. Snart: semester.

Vi har nyligen startat upp ett nytt projekt på uppdrag av kommunen i Gällivare. Det är så spännande och stort att jag måste få dela med mig. Att man flyttar delar av Gällivare är sedan länge vardag för medborgarna, och de kommande åren blir än mer intensiva då man möblerar om stora delar av samhället vilket betyder att det planeras och byggs helt obeskrivligt mycket för att vara en mindre ort. För att involvera och intressera lokala befolkningen i Norrbotten, investerare, potentiella inflyttare, besökare och andra så har man från kommunens sida valt att bygga upp en typ av informationscentrum mitt i stan. Och det är här vi kommer in. Vårt uppdrag är att planera, projektera, designa och fylla hela denna satsning med rätt material. I den här första fasen betyder det att vi jobbar med inredningsdesign, materialval och brief till byggbolaget. Strax startar produktion av själva innehållet som naturligtvis till stor del är digitalt. Det här är ett tillfälle då de flesta av våra kollegor blir involverade på något vis, och jag kan inte låta bli att vara en aning mallig i förhand över vilket snyggt och smart jobb som görs. Jag passar på så här i förhand, sen vet ju alla att det kommer en tid av frustration och ångest i såna här stora projekt. Men det har jag lärt mig, att det är bara att hålla blicken på målet. För då kommer vi dit. 

Men allt handlar förstås inte om jobb just nu. Efter en intensiv vår med många jobbresor, nya uppdrag och tillväxtfokus är det snart dags att ta en paus. En paus från vardagsmorgnar med lämning på förskola, från mötesfyllda dagar med telefonen och datorn som klistrade i händerna, från briefer, workshops, leveranser och publiceringar. Det känns som för många, underbart. Att njuta länge med kaffet på altanen i morgonsolen, att packa skottkärran med fika och leksaker och gå till stranden, att nattsudda med mannen och vänner trots att det råkar vara tisdag. Jag längtar redan efter att längta tillbaka till vardagen, för det gör jag tillslut. Vardag är ljuvligt, men just nu ska detta bli än ljuvligare. Välkommen semester. /Brun​

MeraMedia_073.jpg

Barndomskompisar eller bästa vänner?

Ja, det är kanske lätt att tro att min och Therése relation har en lång historia, om man inte känner oss sen tidigare. Att vi vuxit upp på samma gata, gått skola tillsammans eller umgås för jämnan. Nu när vi är två kvinnor som driver företag tillsammans... Men vet ni vad. För tre år sedan hade jag knappt ätit en lunch med den person som jag idag har både telepatisk och verklig kommunikation med så gott som varje dag.

Om vi backar klockan åtta år hade jag precis sålt in mig själv och blivit kallad till intervju hos samma kloka kvinna. Jag skulle flytta tillbaka till Luleå och sökte jobb, efter jobb, efter jobb. Och efter lika många intervjuer var det dags för ännu ett ”förutsättningslöst möte” med Therése på dåvarande kommunikationsbyrån Märkvärdig. Men. Jag drog en vit lögn och ställde in mötet. Puh. Tänk om hon nobbat mig! Vilken uppförsbacke vi skulle haft när vi började bygga den byrå Meramedia är idag 😉

Idag presenterar jag Therése som min affärspartner och vice vd. Sen kan man så klart ha väldigt kul med sin affärspartner också. Både på och utanför jobbet. För det har vi. Och tillsammans kan man även skratta sig igenom både med- och motgångar, och alla andra situationer som ska hanteras på ett företag. Det blir verkligen SÅ mycket enklare att springa vidare mot nästa mål då. Hoppas att ni också har en stark, smart och rolig parhäst som kompletterar och bygger er som ledare eller individer. / Grimståhl

ljus.jpg

Kvällsljus

Det är något visst med det ljus som infinner sig när natten närmar sig. I alla fall när man bor högt upp i Sverige som vi gör. Bilden är tagen 23.15 ikväll. Det är nästan stört omöjligt att gå och lägga sig. Energin dröjer sig kvar längre och det blir lätt någon extra timma framför datorn. Vilket känns helt okej då det nalkas långledigt om bara några få veckor. Så mycket som ska hinna bli klart. Och ännu verkar inflödet av uppdrag inte vilja minska, och trots det så händer det plötsligt en dag att de flesta kunder checkat ut, leverantörerna sätter lapp på lucka och så är man själv också ledig. Lika efterlängtat varje gång.

En måndag kan ju ge obarmhärtigt mycket vardagskänsla, och så kunde den här dagen också ha sett ut. Kanske speciellt med blotta tanken på att lämna två sexåringar i spöregnet på sin första fotbollskola, hämta dem glada med totalt dränerade på ork och försöka trolla ihop en näringsrik, välsmakande middag men behöva ge upp och koka gröt mitt i för att de inte klarar att vänta längre. Typiskt. En stor oönskad fiskgryta blänger på mig från spisen. Och ändå, så summerar jag den här dagen till inte alls tråkig vardag, utan en dag där vi fick berätta för våra kollegor om en ny, mycket intressant rekrytering och för världen om ett nytt och ärofyllt uppdrag som kommunikationsbyrå till Luleå Energi.

Men okej, jag är nöjd nu. För den här dagen. Nu drar jag ner rullgardinen. / Brun

Idag, en superdag.

Flera gånger per år så samlar vi alla medarbetarna på Meramedia för något vi kallar Superpepp. Idag var det dags igen. På ett av stadens hotell har vi under hela dagen diskuterat var vi är och vart vi ska. Och var vi har varit tidigare. Det här är så intressant, och vi kommer tillbaka till det emellanåt; att vi aldrig blir klara. Resan pågår liksom hela tiden. Vi pratar om att som entreprenör är det lätt att tro att ”bara jag gör klart detta, så är jag klar”. Men vi blir aldrig klara. Till en början var tanken frustrerande. Men efter att ha drivit företag i snart tretton år så måste jag erkänna att det är just det som är grejen. Framåt. Aldrig stå still.

Vi diskuterade även kommunikationsbranschens utmaningar de kommande åren. Hur vi blir påverkade av att olika branscher och discipliner sammanflätas, politik, kultur, teknik går mer och mer in i varandra vilket möjliggör att företagen satsar större på kommunikation. För att det blir så mycket mer än kommunikation. Det här leder till att vi som kommunikationsbyrå måste tänka större, vara mer, eftersom våra kunder kommer att göra mindre skillnad mellan innovation, PA, marknadsföring och varumärke. Så allt som företagen säger och gör spelar roll. Mer än någonsin.

Samtidigt har vi släppt nyheten om att vi kommer att satsa på företagsutbildningar för att bidra med vår kunskap kring varumärkesstrategi, Introduktion till sociala medier och Performance marketing. Alla nya satsningar är spännande, lite pirriga men i det här fallet också självklar. För vem kan berätta bäst om hur man kan använda kommunikation som ett verktyg för affärsutveckling, om inte vi? Okej, jag kan låta lite mallig. Men det är jag också. Vi har så kloka kollegor. Och det är under dagar som denna som det verkligen märks, när man samlar alla på samma ställe och vi har långa stunder att faktiskt diskutera och tänka långa tankar tillsammans hela gänget.

The road to success is always under construction. /Brun

2015-08-12-16-39-08.jpg

Södra strand i vårt hjärta

Eran Södra strand är över, för Meramedia. Och som vi är stolta över detta projekt. Att den där idén om en mötesplats i centrala Luleå faktiskt blev verklighet och att Luleå kommun vågade tro och satsa, lika helhjärtat som vi, är en saga i sig. Lika häftigt är det att vi byggde upp ett starkt koncept som nu lever vidare tre år senare, åtminstone till dess att något nytt och schysst landmärke byggs på platsen.

Vi kan villigt erkänna att det faktiskt kryper fram en tår i ögat när vi besökt Södra strand en sån där perfekt varm och solig sommardag och vi ser hur allt från pensionärer till barnfamiljer har hittat sin plats på stranden. Eller stadens ungdomar som var lika stor prio som själva mötesplatsen. Ungdomar som har fått möjligheten till ett helt annat typ av sommarjobb och träning i service, eget ansvar och vikten av hur produkter, eller en strand, presenteras.

Att vi fick, och tog, möjligheten att göra ett projekt som betyder mycket för samhället har gett oss mersmak. Det är precis detta som vi och våra fantastiska kollegor brinner för. Projekt som gör skillnad, på riktigt.

Så, gissa om vi har nya planer på g…? 

Kloka människor & goda råd

Att vara entreprenör, chef eller ledare och tro att man ska lista ut allt på egen hand kan säkert funka. För en del. Inte för mig. Och det här är ganska häftigt. Vet ni att det finns oerhört många som gärna delar med sig av sina erfarenheter om man bara frågar? Allt från tips till fällor att undvika. När jag summerar hur många personer som faktiskt har passerat och gett en hjälpande hand efter vägen, sedan livet som entreprenör startade vid 28 års ålder, är det ganska många. Vissa har jag mött via mentorskapsnätverk och andra har kommit till på andra sätt. Några skulle kunna se sig som konkurrenter men vet liksom jag att vi spelar på olika planhalvor. Och visst krävs det lite mod, både att öppna upp och bolla ens innersta (företags)tankar men även att ta kontakt med personer som man tror har något att tillföra.

Jag skulle så gärna vilja höra hur mina första samtal med Susanne Jangdal lät 2011. Eller två år senare då LKAB:s dåvarande kommunikationsdirektör, Lotta Fogde, var min mentor. Det jag minns om den tiden är att jag var grön (grönare), sökande och utan erfarenhet att faktiskt vara ledare. Men allt har sin början och jag är övertygad om att dessa samtal har format mig och gett mod att ta nästa steg.

Deltagare under Latitude 66. Johanna Grimståhl, Josefin Wäppling Bernárdzon, Ung Företagsamhet & Jonas Almkvist, BillerudKorsnäs

Under de två senaste åren har mötena i nätverket Latitude 66 spelat en avgörande roll. 16 kompetenta ledare från hela Norrbotten plus kloka mentorer. Tänk er de samtalen. Där hittade jag min mentor i Johan Frishammar, professor i entreprenörskap, som bland annat introducerade mig för personer i hans nätverk. Alla år av trial and error som vi besparat av de ovärderliga råd som dessa människor delat med sig av är guld värda. Detta är något jag bär med mig och delar gärna med mig av vårt sätt att driva företag och frågor vi själva stångats med.

Bjud mig på en lunch så ska jag berätta allt jag lärt mig hittills. / Grimståhl

72 timmar i New York

Vilka dagar vi fick. Sol, tryckande värme, massor av inspiration, klokskaper och nya insikter. På 72 timmar. Många timmar sömn blev det såklart inte. Tidiga kvällar (skillnaden i tid var påtaglig) och morgonpigga som få – vi fångade verkligen dagen.Vi inledde vår resa med ett möte tillsammans med Tom Beckman som är Global Head of Creative på världens största (!) kommunikationsbyrå, Weber Shandwick. Man pratar om Tom som en rockstjärna inom kommunikationsbranschen, så det var klart att vi var nyfikna på denna emigrerade svensk som gör stordåd i storstan. 

På amerikanskt vis så var det naturligtvis en pampig entré med dörrvakter, passerkort och allt tänkbart som skulle passeras innan vi fick möta mr Beckman. Och snacka om att man känner sig småfånig när man naturligtvis inte bär med sig något id-kort. Alls. I USA. Och får dra till med sitt största leende och sin bästa jag-hade-ingen-aaaning-min för att bli insläppt. Det gick vägen.

Väl inne möttes vi upp av nästa receptionist och fick vänta i kaffebaren. I kaffebaren alltså. Med två egna baristor. Och en hel drös med kaffelösningar att välja mellan. Målbild: barista på kontoret.

Det visade sig snart att på denna jättebyrå, med uppdragsgivare som IBM, General Motors, Unilever och många av de absolut största varumärkena jobbade denna ödmjuka, generösa och intressanta person som gärna delade med sig av sina erfarenheter och diskuterade Meramedia. 
 
Under dag två bad vi Tom välja lunchställe och önskade oss något ställe som vi inte skulle hitta själv. Tom gjorde oss inte besvikna och bokade bord på en gammal lönnkrog som heter Sidecar. Vi fick vet att iste var grejen man dricker till maten här. Och vi vill ju inte verka annat än världsvana så det blev det såklart.
 
På Weber Shandwicks tre-vånings-höga-jättekontor sprang vi även ihop med mannen bakom Budweisers senaste kampanj. Den som handlar om att Bud ska bli det första ölet på Mars. Där och då insåg vi även höjden av spetskompetens och att det finns ultra-nischade kommunikationsbyråer i USA som jobbar med astronauter. Alltså, bara med astronauter.
 
Vi passade även på att byta några ord över en lunch på trevliga The Smith med Sanna och Isak, två svenska kreatörer som berättade allt om den amerikanska kulturen i branschen, om kunder med ofattbara kommunikationsbudgetar och om hur det tillslut blir vardag med möjligheter som kända skådisar och en hel arsenal av amerikanska polishelikoptrar i filmproduktionerna.

 

Och vad är väl en resa till andra sidan Atlanten utan att springa på en före detta luleåbo? Vi mötte upp smarta fashionistan Åsa Petersen som var i stan för att gästa ett riktigt Manhattanbröllop. Firande i dagarna fyra. Såklart. Åsa har själv gjort en spännande resa med uppdrag på Aftonbladet, som politisk talskrivare, som frilansskribent och på IF Metall för att jobba med deras kommunikation. 

Det stora äpplet känns alltid rykande hett. Den här gången även i temperatur. Vi svalkade oss med en inte helt oväntat rejält stor glass med på tok för lite strössel på hotellets riktigt snygga uteservering.

Många restaurangbesök blir det. När man får som man vill alltså. Det här konstverket är från restaurangen Vandal. Ett bra tips till den som reser ett partygäng och vill ha middag och bus i ett. Vårt lilla gäng gjorde så gott vi kunde och nattsuddade till strax efter 23. Och det var ändå bra jobbat ska du veta.

2018-05-24 01.48.49.jpg

Good morning New York!

Tänk att det alltid är lika underbart att komma hit. Pulsen, de blandade dofterna, alla spännande stilar. Det var verkligen dags för en resa. Jobb och samtidigt inspiration, det kan vara det bästa av två världar.

Igår eftermiddag landade vi i NYC. Checkade in på The Standard, som har logotypen upp och ner, en prunkande grön skaldjursbar och en rumsdesign som inte lämpar sig för pryda. 

Efter en middag på hotellets grill bidrog vi inte alls till staden som aldrig sover, utan landade mjukt på de alldeles galet stora kuddarna redan före kl 10 på kvällen. Det måste vara tidsskillnaden. Det kan ju inte vara åldern iallafall.

Upp i ottan förstås, lite jobb innan frukost och en snabbanalys kring vad för klädkod som kan vara gällande på vårt första möte. Det underbart varma väder bjuder in till klänning. Klackar eller sneakers? Det är nästan alltid skorna som avgör hur dressat det ser ut. 

Nu iväg. Njut av dagen!

VD på kommunikationsbyrån Meramedia Johanna Grimståhl och Vice VD Therese Brun

And we’re live!

Yes! Då är vi igång med bloggandet och ”Grimståhl & Brun”. Vi är riktigt pepp på att ge er en inblick i en företagares vardag och livet som entreprenörer, chefer, kommunikationsstrateger, föreläsare, inspiratörer, fruar och mammor. För er som inte känner oss är vi (Johanna Grimståhl och Therése Brun) två av fyra delägare på kommunikationsbyrån Meramedia, med huvudkontor i Luleå och ett satellitkontor i Göteborg.

Vi är även vd / vice vd och har hand om den dagliga ledningen och strategiska utvecklingen av företaget. Meramedia består av närmare 20 superstjärnor, och vi lovar att ni kommer att få träffa varenda en av dom här på bloggen också. De närmsta dagarna kommer att bjuda på en häftig resa med massor av inspiration och spännande möten.. stay tuned! Så länge, följ oss på Instagram: grimstahl.brun 

Välkommen, och kul att du har hittat hit!

Föreläsningar

Från improvisation till supercrew

Från improvisation till supercrew

När man är liten och ny är det lätt att testa och våga misslyckas. Men hur bygger man en företagskultur som hyllar nyfikenhet samtidigt som man växer? Och hur bygger man en inkluderande kultur med engagerade medarbetare? Inspireras av ett delat ledarskap med gemensam framgång.

Vadå Varumärke?

Vaddå varumärke?

Smart, snyggt och ingen slump. Affärsutveckling som inte når ut genom kommunikation är ett slöseri med resurser. Att väcka känslor kring varumärket är avgörande för att vara valbar, men hur hittar man sin egen väg att nå ut? Och hur kan medarbetarna bli din starkaste kraft för att fortsätta attrahera talanger?

Vill du boka en föreläsning?

Boka här

Följ på instagram